Înapoi 12.09.2011 16:10

REGIMUL DE ŞEDERE ŞI DE ANGAJARE A CETĂŢENILOR UE PE TERITORIUL REP. CEHE


Condiţii de intrare şi regimul de şedere pe teritoriul Rep. Cehe


Deoarece România este stat membru al Uniunii Europene, cetăţenii ei se pot deplasa în libertate în toate statele Uniunii Europene. De asemenea, cetăţenii români pot intra pe teritoriul Rep. Cehe şi pot şedea fără limitări speciale, şi asta doar în baza unui document de călătorie valabil sau a cărţii de identitate. Pe teritoriul Rep. Cehe pot şedea temporar o perioadă de timp nelimitată.


Obligativitatea de a se anunţa la poliţia pentru străini, în cazul unei şederi mai lungi de 30 de zile


Singura obligaţie rezultată din legea pentru străini pentru cetăţenii Uniunii Europene, adică şi din România, o reprezintă obligativitatea de anunţare în cazul în care durata presupusei şederi în Rep. Cehă este mai lungă de 30 de zile. Intr-un astfel de caz, persoana străină este obligată să ajungă personal la biroul poliţiei pentru străini de la locul de şedere şi să completeze un formular corespunzător şi asta în termen de cel mult 30 de zile de la data intrării pe teritoriul Rep. Cehe. Această obligativitate nu este valabilă în cazul în care obligativitatea de anunţare revine persoanei care acordă cazarea (la cazarea în hoteluri, cămine, etc.). Dacă persoana străină nu respectă obligativitatea menţionată, atunci comite o contravenţie şi poate fi amendată cu până la 3 000,  Kč. 


Şedere temporară pe teritoriul Rep. Cehe


Dacă cetăţenii Uniunii Europene, adică şi din România, doresc să stea mai mult timp pe teritoriul Rep. Cehe, temporar pe o perioadă mai lungă de 3 luni, atunci ei pot solicita de la Ministerul de interne al Rep. Cehe eliberarea unui permis de şedere temporară.1. Solicitarea unui astfel de permis depinde numai de dorinţa lor, iar eliberarea unui permis nu condiţionează şederea lor în Rep. Cehă. Un cetăţean al Uniunii Europene, chiar şi fără a deţine un astfel de permis, poate exercita în Rep. Cehă o meserie sau orice alt fel de activitate. Avantajul permisului de şedere constă în faptul că înlesneşte deţinătorului o altă şedere în Rep. Cehă, mai ales discuţiile cu instituţiile cehe, de ex. îşi poate demonstra mai uşor locul de şedere pe teritoriul Rep. Cehe .


Condiţii de angajare a cetăţenilor UE în Rep. Cehă


Cetăţenii României, la fel ca şi cetăţenii celorlalte ţări membre ale Uniunii Europene, nu sunt consideraţi străini, din punct de vedere al angajării în Rep. Cehă şi deci, în acest domeniu, comportamentul faţă de ei este acelaşi ca faţă de cetăţenii Rep. Cehe. Pentru angajarea pe teritoriul Rep. Cehe nu au nevoie de nici un fel de permis.


Intermedierea angajării în Rep. Cehă este gratuită


Filialele Oficiului forţelor de muncă pot asigura intermedierea gratuită a angajării pe teritoriul Rep. Cehe şi alte servicii de consultanţă şi informare. Pe lângă aceste servicii, angajarea mai poate fi intermediată şi de subiecţi particulari, aşa-zisele agenţii de găsire a unui loc de muncă, dar numai acelea care au această activitate aprobată în mod oficial de către Oficiul forţelor de muncă ale Rep. Cehe. (http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/zpr_prace)


Conform legii, aceste agenţii nu au voie să solicite compensarea intermedierii unui loc de muncă de către cei interesaţi.


 


Unele agenţia privată pentru ocuparea forţei de muncă pune la dispoziţie personalul său salariat să efectueze o muncă temporară în favoarea unui utilizator. Agenţia privată de ocupare a forţei de muncă pune la dispoziţie pe salariaţii săi utilizatorului în baza unei dispuneri în scris. Dacă angajatorul este o agenţie, angajatul are dreptul la aceleaşi condiţii de muncă şi la acelaşi salariu ca şi persoanele angajate direct în firma la care l-a angajat agenţia.


Contractul de muncă în Rep. Cehă trebuie să fie întotdeauna sub formă scrisă


Angajatorul este obligat să încheie cu angajatul în scris un contract de muncă sau un acord de muncă (în baza căruia se poate lucra în medie maxim 20 de ore pe săptămână) sau un acord de execuţie (în baza căruia se poate lucra în medie maxim 150 de ore pe an). Angajatorul este obligat să înmâneze angajatului unul din exemplarele scrise. Angajatul poate solicita traducerea contractului de muncă într-o limbă pe care o cunoaşte.


Contractul de muncă trebuie să conţină tipul de muncă executat, locul de executare al activităţii şi data începerii angajării. In contract mai pot fi convenite şi alte condiţii care prezintă interes pentru participanţi (de ex. mărimea salariului). Angajatorul poate solicita executarea unei perioade de probă, care poate fi în mărime de maxim trei luni.


Dacă contractul de muncă sau vre-un alt fel de acord nu a fost încheiat, angajatul munceşte în dezacord cu actele normative cehe, adică ilegal. Un astfel de comportament este considerat contravenţie şi lucrătorul poate fi amendat în caz de control de la Oficiul forţelor de muncă cu până la 10.000,- Kč. De aceea, în nici un caz angajatul nu trebuie să accepte un acord oral; contractul scris îl ajută să demonstreze că lucrează legal.


Programul de muncă de bază în Rep. Cehă este stabilit la max. 40 de ore pe săptămână


Mărimea permisă a săptămânii de lucru în Rep. Cehă este de maxim 40 de ore.


Din motive serioase, angajatorul poate dispune efectuarea de muncă peste program. Munca peste program nu poate fi mai mult de 8 ore pe săptămână, deci de maxim 150 de ore într-un an calendaristic, (în caz de acord dintre angajator şi angajat de până la 416 ore peste program pe an calendaristic). Pentru munca efectuată peste program angajatului i se cuvine salariul plus un spor, eventual angajatorul poate conveni cu angajatul să-şi ia recuperare pentru munca efectuată peste program.


In Rep. Cehă este garantată mărimea salariului minim


Pentru munca depusă în cadrul unui raport de muncă, angajatul trebuie să primească cel puţin un salariu minim. Mărimea salariului minim este stabilită de către o hotărâre de guvern. Mărimea tarifului de bază al salariului brut minim pentru o săptămână de muncă de 40 de ore este la ora actuală de 48,10 Kč pe oră sau 8 000,- Kč pe lună. Salariul poate fi achitat după executarea muncii, dar cel târziu în luna calendaristică imediat următoare.


Angajatorul este obligat să-i dea angajatului un document scris, cu date referitoare la salariu şi la efectuarea deducerilor (asigurare şi impozitare) – aşa-zisul fluturaş de salariu.


 


Securitatea şi protecţia sănătăţii


Angajatorul este obligat să-i pună la dispoziţie angajatului mijloace de protecţie şi să-i asigure securitatea şi protecţia sănătăţii în timpul lucrului. Cheltuielile legate de obţinerea mijloacelor de protecţie intră în obligaţia angajatorului şi acesta nu le poate pune în seama angajatului.


INFORMAŢII DE BAZĂ PENTRU STRĂINI CU PRIVIRE LA LEGISLAŢIA MUNCII DIN REPUBLICA CEHĂ: http://www.suip.cz/romanian-documents/


1 La cererea de eliberare a permisului de şedere temporară trebuie ataşate: documentul de călătorie, documentul care confirmă scopul şederii – în cazul angajării, a unei acţiuni de antrepriză, etc,.,o fotografie, o asigurare medicală (nu este valabil dacă scopul şederii îl reprezintă angajarea, acţiune de antrepriză sau altă activitate în scopul obţinerii de venituri), document de asigurare a cazării pe teritoriu.


Sursa:http://eures.anofm.ro/anunturi/REGIMUL_DE_SEDERE_SI_DE_ANGAJARE_A_CETATENILOR_UE_PE_TERITORIUL_REP_CEHE.html




Vezi comentarii | Comentează | Înapoi