Înapoi 13.09.2011 15:57

Categorii de personal/tipuri de posturi in institutiile UE


Categorii de personal/tipuri de posturi in institutiile UE


Funcţionari titulari


Funcţionarii titulari compun funcţia publică europeană şi se împart în două categorii – administratori (AD) şi asistenţi (AST).


În mod normal, administratorii se ocupă de elaborarea politicilor şi de punerea în aplicare a legislaţiei europene, efectuează analize şi oferă consiliere. Un administrator poate juca un rol esenţial în procesul legislativ şi în cel bugetar al Uniunii Europene, poate coordona vastele politici economice sau de alt tip ale statelor membre, poate participa la negocieri cu ţări terţe sau poate reprezenta instituţiile în cadrul forumurilor internaţionale. Alţi administratori se pot ocupa de controlul flotelor de pescuit din statele membre, de elaborarea sau de gestionarea unor programe de cercetare ştiinţifică sau de redactarea unei hotărâri a Curţii de Justiţiei a Comunităţilor Europene sau a Ombudsmanului European. Oferim o gamă largă de oportunităţi de carieră pentru absolvenţii de studii universitare în domenii precum administraţie, drept, finanţe, economie, comunicare şi ştiinţe exacte, printre altele.


În general, asistenţii au atribuţii de suport (pe probleme de secretariat, administrative, financiare, de comunicare, de elaborare şi implementare a politicilor etc). De asemenea, au un rol foarte important în gestionarea internă a instituţiilor, în special în domeniul bugetar şi financiar, în domeniul resurselor umane, în sectorul informatic şi în cel al gestiunii documentelor.


Agenţi contractuali


Agenţii contractuali au atribuţii administrative şi de asistenţă sau oferă sprijin suplimentar în domenii specializate în care nu există suficienţi funcţionari cu competenţele necesare. Agenţii contractuali sunt angajaţi pe o perioadă fixă maximă, deseori pe baza unui prim contract încheiat pe o perioadă mai scurtă de timp (6-12 luni), în funcţie de tipul de post.


Posturile de agenţi contractuali sunt disponibile pentru o gamă largă de locuri de muncă, necesitând diferite niveluri de calificare. Ele se împart în patru grupe:


atribuţii administrative şi de asistenţă


atribuţii de secretariat, de administrare a biroului şi alte atribuţii similare


atribuţii de execuţie, de redactare a unor documente, de contabilitate şi alte atribuţii de natură tehnică similare


atribuţii administrative, de consiliere, lingvistice şi alte atribuţii de natură tehnică similare.


Agenţi temporari (personal cu contract pe durată determinată)


Agenţii temporari au o multitudine de atribuţii, fie foarte specializate, fie temporare, pe o perioadă maximă de şase ani. Vă puteţi depune candidatura pentru un post de agent temporar introducând datele dumneavoastră în baza de date "EU CV online", administrată de către DG Resurse Umane şi Securitate din cadrul Comisiei Europene. Concursurile de selecţie pentru agenţi temporari sunt organizate, în general, de instituţii şi agenţii şi mai puţin de EPSO. Prin urmare, dacă sunteţi interesaţi de acest tip de post, vă recomandăm să vizitaţi cu regularitate site-urile de internet ale instituţiilor şi agenţiilor UE.


Personal interimar


Unele instituţii angajează personal la nivel local, pe termen foarte scurt (până la 6 luni), prin intermediul agenţiilor de muncă temporară. Persoanele interesate de contracte pe termen scurt sunt invitate să contacteze direct aceste agenţii de muncă temporară


Stagiari


În fiecare an, peste 1200 de tineri au posibilitatea de dobândi noi competenţe profesionale, de a-şi dezvolta calităţile personale şi de a-şi lărgi cunoştinţele despre UE prin intermediul stagiilor în instituţiile europene. Parlamentul European, Consiliul, Comisia, Curtea de Justiţie, Comitetul Economic şi Social, Comitetul Regiunilor şi Ombudsmanului European organizează stagii de 3-5 luni, destinate tinerilor absolvenţi de universitate. Stagiarii primesc sarcini similare cu cele ale funcţionarilor cu cel mai mic grad AD. Programele pentru stagiari sunt gestionate de instituţii. Consultaţi site-urile acestora pentru informaţii suplimentare privind stagiile şi formalităţile de înscriere.


Experţi naţionali detaşaţi (END)


Experţii naţionali detaşaţi sunt funcţionari naţionali, internaţionali sau angajaţi în sectorul public care lucrează, temporar, pentru o instituţie europeană. Ei îşi pun experienţa acumulată în domeniul în care lucrează la dispoziţia instituţiei respective şi se întorc în ţară cu o serie de noi cunoştinţe despre politicile şi procedurile UE, dobândite pe durata detaşării.


Experţii naţionali detaşaţi lucrează alături de funcţionarii europeni, contribuind la realizarea obiectivelor strategice definite de o direcţie generală sau de un serviciu. Fiecare expert lucrează sub îndrumarea unui funcţionar european, conform unei fişe a postului detaliate şi supuse unor reglementări menite să împiedice apariţia unor conflicte de interese. Experţii naţionali detaşaţi sunt selecţionaţi printr-o procedură specifică, fără implicarea EPSO. Informaţii privind oportunităţile actuale pot fi obţinute, în general, de la birourile Reprezentanţelor Permanente ale statelor membre pe lângă Uniunea Europeană, aflate la Bruxelles.


Sursa: http://europa.eu/epso/discover/careers/staff_categories/index_ro.htm


 


Vezi comentarii | Comentează | Înapoi