Înapoi 14.01.2011 16:16

Cum functioneaza o organizatie sau o societate, fara un lider?

          Fara indoila, o organizatie, societate comerciala va functiona intotdeauna doar daca are un lider, o persoana specializata in arta conducerii, un adevarat conducator.  Acest lucru poate fi argumentat foarte usor, daca ne gandim de exemplu la un grup de muncitori, fie ei muncitori calificati, fie muncitori necalificati care nu au desemnat un lider. Ce se intampla cu acest grup de muncitori? Se va observa ca acestia vor pluti in deriva, nu vor sti ce anume sa faca, ce proiecte sa execute, ce proiecte sunt prioritare pentru societatea respectiva, ce dedline-uri au proiectele, etc.

            O astfel de societate, organizatie, care nu are desemnat un lider, va fi caracterizata prin urmatoarele trasaturi:

            1. Viziunea acestei organizatii se va pierde, chiar daca muncitorii organizatie au vizune, dar nu au un lider, vizunea incet, incet va disparea. Chiar adca un grup de muncitori are un lider si nu are vizune, va reusi intr-un final, deoarece liderul se va indrepta intr-o directive intotdeauna, si ii va invata sip e muncitori si le va arata directia care trebuie urmata si astfel se va naste viziunea.

            2. Intotdeauna deciziile din cadrul societatii vor fi amanate de catre muncitori, acestia nu vor lua singuri decizii, fara un lider si vor amana intotdeauna sa ia anumite masuri, chiar vitale pentru societate, astfel aceasta va avea de pierdut.

            3. Fara un lider in interirul societatii muncitori vor face fiecare dupa propriul lor plan. Fiecare muncitor va face cum crede el ca e bine. Nu va exista un plan de atac comun. Nu vor exista obiective comune. Niciun muncitor nu isi va asuma vreo obligatie.

            .4. Conflictele in cadrul companiei se vor intensifica, in lipsa unui lider. Deoarece fiecare muncitor va dori sa faca cum va crede el, din punct de vedere personal si va fi imposibil ca toti sa aiba aceleasi idei si astfel vor aparea certuri intre muncitori.

            5. Moralul muncitorilor din cadrul companiei va fi scazut, in lipsa unui adevarat lider

            6. Productivitatea muncii va scadea in interiorul companiei fara un lider, deoarece acesta are rolul sa stimuleze muncitorii, nu neaparat material. Lidierul are capacitatea sa stimuleze moral muncitorul, sa il faca mandru de pozitia si functia sa in cadrul companiei si mai ales sa se mandreasca cu ceea ce face, cu rezultatele sale.

            7. Fara un lider profitul unei companii va fi imposibil de realizat.


             Echipa www.muncitorcalificat.ro


 


 


 

Vezi comentarii | Comentează | Înapoi