Înapoi 14.11.2011 20:37

Cum se caută un loc de muncă in Romania.

Cetăţenii europeni şi SEE aflaţi în căutarea unui loc de muncă se pot adresa Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă – serviciul public de ocupare român.

 

Persoanele interesate se pot adresa pentru informaţii şi totodată se pot înregistra la sediul celor 41 de agenţii judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi al cele 67 de agenţii locale pentru ocuparea forţei de muncă  situate la nivel naţional.  Agenţiile locale oferă servicii de informare, consiliere şi mediere pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă/şomeri, precum şi servicii de informare şi consiliere pentru potenţialii angajatori. Serviciile se oferă  în mod gratuit. 

 

La nivel judeţean şi naţional există o bază de date cu locurile de muncă vacante oferite de angajatorii români. Angajatorii sunt obligaţi prin lege să declare toate locurile de muncă vacante. Informaţii detaliate se găsesc pe website-ul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

 

Cetăţenii UE/SEE pot contacta cea mai apropiată agenţie locală/judeţeană de ocupare atunci când vin în România pentru a-şi căuta un loc de muncă. Cetăţenii din Norvegia, Islanda, Liechtenstein  şi Elveţia  pot să prezinte formularul E 303, pe baza căruia în perioada în care caută un loc de muncă în România pot beneficia de exportul prestaţiilor de şomaj acordate în ţările de origine (conf. Regulamentului 1408/1971 şi 574/1972) şi să solicite ANOFM înregistrarea în evidenţe. În mod similar, cetăţenii statelor membre UE pot prezenta formularul U2 care atestă perioada în care un şomer îşi menţine dreptul la prestaţii de şomaj atunci când îşi caută de lucru în alt stat mebru (conf. Regulamentului 883/2004).Serviciul de Ocupare este responsabil pentru  plata indemnizaţiei de şomaj.

 

De asemenea, puteţi contacta cei 43 de consilieri Eures care pot fi găsiţi în fiecare agenţie judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă. Datele de contact ale acestor  consilieri se găsesc pe website-ul ANOFM.

 

Pe piaţa muncii naţionale operează de asemenea şi furnizori de servicii pentru stimularea ocupării forţei de muncă, români sau proveniţi din alte state UE/SEE , în condiţiile legii.

O altă cale de a găsi un loc de muncă în România, este oferită de diverse portale web care constituie o sursă majoră de locuri de muncă vacante; aici puteţi să găsiţi un loc de muncă publicat direct de angajatori şi totodată vă puteti plasa un CV în baza de date care sa fie vizibil angajatorilor aflati in cautare de personal.

 

Ziarele naţionale, regionale şi locale cuprind, de asemenea, numeroase anunţuri cu oferte/cereri de loc de muncă.

 

În anumite situaţii este bine să contactaţi angajatorul în mod direct, mai ales dacă aplicaţi pentru muncă sezonieră în mediul rural.



Sursa: http://ec.europa.eu/eures

Vezi comentarii | Comentează | Înapoi