Înapoi 26.01.2011 14:26

Diferenta face diferenta


Vremurile s-au schimbat. Poate s-au schimbat in bine, poate in rau...ideea este ca toate lucrurile se afla sub semnul schimbarii. Pana nu foarte demult era sa suficient sa termini o scoala, profesionala, liceu, facultate....si aveai un loc de munca asigurat fara alte  eforturi suplimentare din partea ta. Astazi insa, toate acele forme de invatamant au doar rolul de a a-ti furniza pregatirea, nicidecum de a-ti asigura un loc de munca. Ca este bine...ca este rau...nu mai are rost sa dezbatem problema traind cu mintea in trecut. O lege dura a evolutiei spune ca de regula nu supravietuiesc cei mai puternici ci cei mai adaptabili la schimbari.


            Traim in capitalism sau cel putin asa credem. Pentru cine nu stie, capitalismul este doar un sinonim al razboiului in afaceri. Acest razboi s-a perpetuat incet dar sigur si in lumea angajatilor care compun acele afaceri. "Miorita" autohtona este de actualitate mai mult decat oricand. Nici un post nu mai este vesnic, fiind mereu supus privirilor lacome ale colegilor, fiecare avand impresia ca "oile" tale sunt mai grase, sau ca iarba din biroul tau este mai verde, daca este sa continuam asocierea cu balada Miorita. Ce poti face?


            Cel mai bun sfat pe care il pot oferi este ca indiferent de ceea ce ai facut sau faci in prezent, de acum inainte trebuie sa o faci diferit.


            Fiecare dintre noi suntem unici, iar aceasta unicitate ne confera valoare. Uniformizarea este fatala, in schimb evidentierea poate face diferenta de la mediocru la exceptional. Nimeni nu te poate impiedica sa fi exceptional in munca sau in viata ta. Cea mai la indemana cale de a face aceasta este sa iti identifici deosebirile pozitive care fac diferenta dintre tine si restul lumii, apoi pune-le in valoare sub orice forma posibila. Societatea este plina de ingineri, medici, vanzatori, sudori, economisti, secretare...nu mai este atat de interesata de inca unul in plus, in schimb va fi foarte interesata de ce poti face diferit. Afla care este diferenta si fa-ti din ea o carte de vizita.


            Odata cu inscrierea pe acest site : www.muncitorcalificat.ro , iti lansez si urmatoarea provocare: pe langa stereotipurile si datele personale trecute in toate cv-urile scrise vre-o data, adauga si care este diferenta adusa de tine. Indiferent ca faci lucrurile diferit sau doar vezi lucrurile intr-o maniera diferita, scrie despre asta. Evident diferenta adusa de tine trebuie sa se situeze intr-o arie de interes pentru potentialii tai angajatori. Cu alte cuvinte trebuie sa vinzi doar ceea ce cumpara oamenii.


            Ori de cate ori tolerezi mediocritatea in jurul tau o cresti si in tine. Mediocritatea poate insemna uneori si a face doar strictul necesar. In aceasta lumina, pot afirma ca majoritatea cv-urilor sunt mediocre atata timp cat in acestea se trec doar lucrurile cerute in ele. Atunci cand angajatorul are in fata 10 cv-uri identice si pline de raspunsuri parca trase la xerox, pe care il va alege? O poate face subiectiv in functie de impresia facuta, sau o va face alegand pe cel care a iesit in evidenta cu ceva, dintre toate  celelalte. Nu uita aceasta cand completezi un astfel de formular.


 


Autor : Mihai Petrea


 



  



 

Vezi comentarii | Comentează | Înapoi