Înapoi 08.02.2011 10:57

Nu trebuie sa muncesti nici o zi din viata ta

Secretul unei munci cu adevarat exceptionale este sa faci in asa fel incat sa nu muncesti nici macar o zi din viata ta. De ce spun aceasta? Avem o singura viata pentru toata lumea insa o infinitate de modalitati de a o privi. Tot asa si cu munca. Majoritatea oamenilor inteleg prin munca ca fiind ceva ce trebuie sa faca, in timp ce o mica parte a populatiei abordeaza  munca ca pe ceva ce vrea sa faca. Este o diferenta aparent neinsemnata de perceptie, dar cu rezultate uimitoare.


Poate ca ai fost concediat de curand. Ceea ce poate parea un dezastru poate fi exact ceea ce aveai nevoie. Poti face aceasta schimbare doar schimband modul in care vezi lucrurile. Nu trebuie sa fi naiv, de modul in care gandesti cand pierzi depinde cat timp va trebui sa treaca pana vei castiga din nou. Stiu, este convenabil sa te simti nedreptatit si sa acuzi pe toata lumea pentru ceea ce ti se intampla, iar de cele mai multe ori chiar ai dreptate. Insa la ce iti foloseste ? Cea mai buna solutie pe care o poti adopta este o schimbare majora, respectiv renunta la a mai munci. Munca asa cum o vad eu nu este pentru oameni, ea este pentru masini si utilaje. Doar ele pot indeplini la nesfarsit sarcini monotone si anoste. Tu ca fiinta vie poti si trebuie sa faci mult mai mult.


La ce ma refer? Printre multele calitati cu care esti inzestrat se numara si pasiunea. Atunci cand faci ceva din pasiune nu se numeste munca. Pot trece ore intregi lucrand la ceva cu pasiune avand senzatia ca s-au scurs doar cateva minute. O regula deosebit de importanta atunci cand te gandesti la un serviciu este aceea ca pasiunea ta trebuie sa se regaseasca in acel serviciu. Altfel este doar...munca. Cu toti avem pasiuni, inclinatii, deprinderi...insa le pastram oarecum doar  pentru timpul liber. Este o mare pierdere deoarece astfel alegem sa nu folosim chiar instrumentele cu care am fost inzestrati pentru a ne face viata mai usoara. Faptul ca ai ramas fara loc de munca iti poate fi benefic din cel putin doua motive. In primul rand poate fi interpretat ca un semnal ca nu erai pe drumul potrivit, iar in al doilea rand ai mai multa libertate de actiune si de reorientare.


John Maxwell spune ca un om pasionat poate face: sa creada in lucrurile in care altfel nu ar fi crezut; sa simta lucrurile pe care altfel nu le-ar fi simtit; sa incerce lucrurile pe care altfel nu le-ar fi incercat; sa cunoasca oameni pe care altfel nu i-ar fi cunoscut......etc


Atunci cand iti cauti un loc de munca fiind interesat doar de bani, conditii sau facilitati (telefon, masina, laptop, loc de parcare....), nu te poti deosebi prea mult de un utilaj oarecare. Tot de aceea poti fi si atat de usor inlaturat. Cand insa cauti si gasesti un job unde iti poti pune atuurile in valoare si o faci din pasiune, totul se schimba in jurul tau. Fii creativ. Nu cauta doar un alt loc de munca.


Un studiu elocvent in acest sens poate fi urmatorul: S-au urmarit evolutiile a 1500 de absolventi ai scolilor de afaceri din SUA timp de 20 de ani. Initial ei au fost impartiti in doua grupe in functie de modul in care gandeau. In grupa A au intrat cei care spuneau ca sunt interesati doar de bani si se vor ocupa si de pasiunile lor mai tarziu dupa ce vor avea bani suficienti. In a doua grupa B, au intrat cei care nu erau motivati in principal de bani ci de a face lucruri conforme cu pasiunile si inclinatiile lor. Dupa douazeci de ani, 101 oameni dintre toti cei 1500 erau milionari prin forte proprii. Ceea ce este cu adevarat interesant este ca 100 dintre ei erau din grupa B si doar unul din grupa A.


Daca inca pare greu sa iei o hotarare revolutionara, iti propun urmatorul scenariu de gandire: poate ca lucrezi deja de un numar oarecare de ani. Poate ca pana acum a fost doar munca pentru tine, nimic mai mult. Facand astfel, ce realizari deosebite ai la activ? Cum ti s-a imbunatatit viata in ultimii ani? Cum te-ai dezvoltat personal in ultimii ani?....insa de departe cea mai importanta intrebare este urmatoarea.....CATI ANI DIN VIATA TA MAI ESTI DISPUS SA IROSESTI PANA TE VEI CONVINGE CA MERGI PE UN DRUM GRESIT?


 


Autor :  Mihai Petrea


 

Vezi comentarii | Comentează | Înapoi