Înapoi 05.01.2011 08:57

Sfaturi pentru profesionistii si muncitorii care au propria afacere

   Multi muncitori calificati din Romania, cu spirit de antreprenori,  saturandu-se sa isi caute un loc de munca, s-au hotarat sa porneasca mici afaceri pe cont propriu. Astfel, unii dintre acesti muncitori, in functie de calificarea fiecaruia si experienta acumulata de-a lungul carierei si-au deschis mici afaceri , unele devenind chiar mari pe parcursul timpului, in anumite domenii de activitate.
    In acest articol, echipa www.muncitorcalificat.ro doreste sa vina in ajutorul acestor muncitori calificati – antreprenori, cu sfaturi utile pentru conducerea cat mai eficienta a afcerii lor. Astfel, echipa muncitorcalificat.ro doreste sa explice diferenta dintre un manager si un lider, dintre management si lidership.
    Pe scurt, diferenta dintre manager si lider este urmatoarea: managerii lucreaza cu procese, in timp ce liderii lucreaza cu oameni: experti, profesionisti, specialisti, muncitori calificati, muncitori necalificati, studenti, etc.  Pentru a intelege ce inseamna managementul, va puteti gandi la cateva procese care trebuiesc neaparat facute intr-o fabrica de incaltaminte pentru ca aceasta sa mearga in mod eficient. Aceasta trebuie neaparat aprovizionata cu materie prima, fluxul thnologic trebuie urmarit, distributia produselor trebuie facuta, etc. Deci sunt o serie de procese care trebuiesc sa fie efectuate. Daca acestea sunt facute corect, fabrica va functiona in mod optim. Problema este urmatoarea, aceste procese sunt efectuate de catre oameni, care au sentimente, ganduri, vise, obosesc, etc… Fara muncitori, procesele de mai sus nu vor fi realizate. Astfel, putem spune ca daca managerul gestioneaza procese, liderul este cel care conduce muncitorii care gestioneaza procesele. Asadar, pentru a conduce o oraganizatie in mod eficient, trebuie sa sti sa conduci si sa controlezi intr-un mod eficient oamenii din cadrul acestei organizatie, lucru pe care doar un adevara lider il va putea realiza. Nu toti manageri stiu cum sa se poarte cu muncitori, sa ii asculte, sa fie apropiat de ei, sa ii inteleaga, sa se implice in viata lor provata atunci cand simt ca trebuie, etc.
    In concluzie, liderii trebuie sa fie buni manageri, dar majoritatea managerilor nu trebuie neaparat sa fie si buni lideri.


    Echipa www.muncitorcalificat.ro

Vezi comentarii | Comentează | Înapoi